Primary tabs

Att förlora ett barn

När det otänkbara händer

Att mista ett barn är en enorm tragedi för föräldrar, syskon, far- morföräldrar och andra närstående. Vårt jobb är att försöka hjälpa och underlätta längs vägen till ett avsked. Som förälder har du självklart möjlighet att få bestämma och vara delaktig i förberedelserna. Allt för att det ska kännas rätt i er familj. Om du vill kan du själv klä ditt barn. Önskas blommor kan de formas som en nalle, ett hjärta eller något som ditt barn tyckte särskilt mycket om. Vid kistan kan du ha ett kort på barnet. Musiken kan vara barnets favoritlåt eller en vaggsång. Det är inte alltid man vet hur man vill ha det men tillsammans hjälps vi åt att hitta ert sätt.


 

Min farfar och lammen


Barn och ungdomar sörjs förstås också av sina kamrater på dagis, lekis och skolan. Barn behöver också stöd i sin sorg. Till barn och föräldrar delar vi ut Ulf Nilssons bok ”Min farfar och lammen”. Det är en berättelse som ger en god förberedelse inför en begravning. Den handlar om Harald vars farfar dör. Harald och farfar har lamm tillsammans och Harald börjar fundera över vad som ska hända med lammen nu. Och vad händer med farfar?
 

Stöd


Det finns stöd och hjälp att få i sorg och förtvivlan över förlusten. Här är några länkar till stödföreningar och fonder. 

VSFB- Föreningen Vi Som Förlorat Barn


Spädbarnsfonden

Ladda ner 

Broschyr - Att förlora ett barn