Primary tabs

Begravningsgäst

När du är begravningsgäst

Vid ett dödsfall blir många berörda, inte bara de som står allra närmast, utan även du som är vän, arbetskamrat, släkting, granne eller vårdpersonal. För de allra flesta är en begravning en ovan situation och det finns ofta frågor om hur man skall bete sig. Här har vi samlat lite information som kan hjälpa dig att känna dig bekväm och visa omtanke om de anhöriga.
 

Kontakten med de närmaste

Efter ett dödsfall blir det inte sällan ett tomrum kring de anhöriga. Det händer att släkt och vänner drar sig för att ta kontakt, för att tränga sig på i sorgen. Men i de flesta fall är det bra att höra av sig så snart som möjligt efter dödsfallet. Det blir bara svårare ju längre tiden går. Och en sak som du kan tänka på är att höra av dig efter begravningen. När vardagen gör sig påmind blir tystnaden och saknaden som mest påtaglig för de anhöriga. Då är det gott att få ett samtal eller ett besök av någon som bryr sig om och vill väl. 

Men, vad ska jag säga? Undrar många. Ofta räcker det gott att fråga ”Hur har du det?” och kanske ”Finns det något jag kan göra för dig?”. De anhöriga har ofta ett stort behov av att prata men du får respektera om de inte orkar i vissa perioder.
 

Vad menas med i stillhet?

Ibland står det i dödsannonsen "begravningen äger rum i stillhet" eller "begravningen äger rum i kretsen av de närmaste". Man menar då att endast de som får särskild inbjudan ska vara närvarande vid förrättningen och det måste respekteras. Du kan hedra den döde på annat sätt t ex genom att betala in till någon minnesfond eller liknande.
 

Vad är en minnesgåva?

I dödsannonsen kan det stå att du ombeds skänka pengar till något välgörande ändamål – en minnesgåva. Formuleringarna kan variera men ofta står det "tänk gärna på ..." eller "istället för blommor, tänk gärna på ..." I det senare fallet har man undanbett sig blommor medan i det förra ger man alternativ till blommor. Det förekommer även att man både sätter in pengar till minnesgåva och ger en mindre blomsteruppsättning.

Du kan betala in en minnesgåva på olika sätt. Antingen till postgironumret i annonsen och skriver namn och adress dit minnesbladet ska skickas, eller kan du gå in till oss på Törnkvist och göra inbetalningen. Då skriver vi ut minnesbladet och ser till att det kommer med vid begravningen. Om det är kort om tid är det ett säkrare sätt.
 

Hur är det med blommor?

Det traditionella sättet att hedra en avliden vid båren (begravningen) är att köpa en krans eller bukett. Det finns uppsättningar i olika storlekar och prislägen. Kanske älskade den avlidne ängsblommor eller liljekonvalj? Då kan du självklart ta med din egenplockade hälsning. Blomsteruppsättningar och buketter beställer du hos blomsterhandlare eller via oss på Törnkvist.

Här kan du se förslag på blommor >>

Förslag på hälsningar

I sorgens stund kan det vara svårt att komma på vad man ska skriva för hälsning på kortet eller bandet. Här har vi sammanställt några förslag för att hjälpa till >>