Primary tabs

Ceremoni

Rätt sorts farväl

Begravningsceremonin kan ske enligt olika religiösa eller borgerliga ordningar. Vanligast är att begravningen sker enligt Svenska Kyrkans ordning eller en frikyrkas ordning. Nya svenskar från andra länder har ofta andra religioner och trosinriktningar och hos oss på Törnkvist finns kunskap och kompetens att tillgodose även dessa önskemål.

En begravning kan också förrättas av borgerlig förrättare, se mer om det längre ned på denna sida. Det finns också de som inte önskar något avsked eller ceremoni alls, utan enbart kremation och gravsättning eller nedsättning i minneslund. 

Svenska kyrkans begravningsordning

·       Ingångsmusik (vanligen orgel)
·       Solosång eller instrumentellt solo (valfritt)
·       Psalm
·       Griftetal - Överlåtelse - Bön
·       Eventuell psalm
·       Begravningsbön
·       Fader vår
·       Psalm
·       Avskedstagande (vid kremationsbegravning)
·       Solosång eller instrumentellt solo (valfritt)
·       Utgångsmusik

Vid jordbegravning bärs kistan normalt ut och sänks i graven varefter man tar avsked. Det förekommer även att man tar avsked i kyrkan och gravsättning sker efteråt utan närvaro av anhöriga. Psalmerna väljs i samråd med präst eller pastor. Solosånger och musikstycken väljs ofta på begravningsbyrån.


 

Borgerlig Begravning

Den som inte vill ha en kyrklig eller religiös begravning kan välja att begravas borgerligt. Törnkvist har utbildade begravningsförättare som kan anlitas som officianter. En borgerlig ceremoni består ofta av musik, diktläsning och tal. Förslag till musik mm finns i Högtidsboken som är utgiven av Humanförbundet.

Ladda ner broschyr - Borgerlig begravning