Gravplats

En plats för antingen kista, urna eller båda delarna. I gravar där man tidigare gravsatt kistor går det normalt bra att senare gravsätta urnor. En grav kan utsmyckas på olika sätt – alltifrån att gräs eller grus utan markering eller plantering till påkostade gravanordningar i t ex sten, smide, trä eller glas. Vanligast är fortfarande en gravvård i sten.

Gravplatsen är kostnadsfri och upplåts på 25 år. Som gravrättsinnehavare är du skyldig att se till att graven sköts. Mot en avgift kan kyrkogårdsförvaltningen ansvara för skötseln.

Gravsten

Att resa en gravsten eller annat minnesmärke över någon som har levt är en mycket gammal tradition. En gravsten kan berätta en historia om den som ligger i graven eller bara med namn bekräfta vem som är gravsätt här. Innan en gravsten eller annat minnesmärke får resas på graven skall det godkännas av Kyrkogårdsförvaltningen. Finns det en befintlig gravsten så hjälper vi till med att komplettera den med ny text.

En gravsten är ett minnesmärke som skall stå just som ett viktigt minne under många år. På vinterhalvåret kan tjälen i marken göra det svårt att montera gravstenen, då väntar man i oftast till våren. En gravsten av granit påverkas inte nämnvärt genom åren men att rengöra den från smuts och mossa bör göras någon gång då och då. Är stenen väldigt smutsig så rekommenderas specialtvättmedel som du kan köpa hos oss.

En gravsten i glas är ett vackert och personligt alternativ till en traditionell gravsten, den upplevs som ljus, lätt och unik. När solen lyser reflekteras ljus och skuggor på det transparenta glaset på ett effektfullt sätt. Det vackra motivet är ljusbeständigt och är lika fint på gravstenens båda sidor.

Vi hjälper er att beställa den gravvård som passar er bäst via våra samarbetspartners.

Gravstenstillverkarna som vi jobbar med har många inspirationsbilder på sina hemsidor:

Emmaboda Gravvårdsindustri  

GRF Gravvårdar  

Glasgravsten Sweden AB  

Vill du att vi skickar en tryckt broschyr? Kontakta oss på byrån så hjälper vi dig!

QR-kod på gravstenen

Med hjälp av en QR-kod och en smartphone kan man direkt vid graven besöka den avlidnes digitala minnessida på nätet. Produkten som kallas QR-bricka kan du beställa genom oss och den kommer hem till dig med posten.

Via en app scannar man av streckkoden med telefonen och kommer då direkt till en webbsida, en film, en minnessida eller ett fotokollage. QR-brickan klistras fast på gravstenen med ett speciallim som inte skadar stenen och den går också lätt att få bort. Den är dessutom liten och diskret och stör inte gravstenens övriga dekorationer.

Beställ QR-brickan här eller kontakta oss för mer information.

Ljuständning på graven

Vill du tända ett ljus på en speciell gravplats här i vårt område men har svårt att ta dig dit kan vi hjälpa dig. För 348 kr tänder vi ett gravljus på nedanstående kyrkogårdar i vårt närområde. Du beställer och betalar tjänsten på sidan tandettljus.se. När vi tänt ljuset får du ett foto på hur det ser ut vid gravplatsen.

Beställ här!